Projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-03239

a kedvezményezett neve: KULIPINTYÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság
a projekt címe: Napelemes rendszer telepítése a Répa Rozi Csárdában
a szerződött támogatás összege: 7 339 750 Ft
a támogatás mértéke (%-ban): 55%

A projekt tartalmának bemutatása:

„Nemesvitai székhelyünkre a projekt keretében beszerzésre kerül 5 db Solplanet ASW8K-T inverter

• 107 db RSM40-8-405Mtípusú M típusú, 405Wp, pozitív toleranciájú panel
• Schletter tetőre telepített
• 2 db AC elosztó szekrény védelemmel
• 2 db DC elosztó szekrény védelemmel

projekt tényleges befejezési dátuma: 2022.12.01.”

Az ingatlanon 4 épület található, mind közös villamosenergia hálózatra kötve. A szürke tetejű fő épületen és a mögötte lévő, a főútra merőleges épület tetejére kerülnek felhelyezésre a napelemek. A fő épület maga a csárda, itt található konyha, vendégtér, szociális blokkok, öltöző, rendezvényterem és iroda, valamint raktár. A mögötte lévő épületen belül felújítási munkálatok zajlanak, mely a projekt céljait nem befolyásolja és a projektben elszámolt költségektől független.A felújítás végén személyzeti szállásként fog funkcionálni, ahol a dolgozóinkat tudjuk majd elszállásolni. Az épületben szobák, vizesblokkok találhatóak. A műemlékvédelem alatt álló, a főúttal merőleges első kisebb épület kávézóként funkcionál jelenleg, itt található egy kisebb vendégtér, kiszolgálópult, vizesblokk. A mögötte található épületben jelenleg átépítési munkálatok zajlódnak, mely jelen projekttől független, a befejezésekor apartmanként fog majd funkcionálni, hogy egy lagzi esetén tudjunk szállást is biztosítani majd a násznépnek. Itt majd kialakításra kerülnek szobák, vizesblokkok. Az projekt hatására lakhatás nem valósul meg, sem szálláshely kapacitásbővítés.
A fejlesztés indokoltsága: a napelemes rendszer segítségével közép-hosszútávon jelentősen tudjuk csökkenteni vállalkozásunk folyóköltségeit, mely által azonos teljesítmény mellett is eredményesebb működést valósítunk meg, amit későbbi fejlesztések (kapacitás) finanszírozására tudunk majd fordítani, így fenntartva a versenyképességünket. További horizontális cél, hogy a fejlesztés által cégünk karbon lábnyoma is jelentősen csökken, ami környezetünkre rótt terheket enyhíti. A fejlesztés hatására az épületek energiafelhasználása egy fenntartható forrásból fog megvalósulni. A végzett tevékenységre a rendszer nincs közvetlen hatással, a vállalkozás versenyképességének és erőforrás hatékonyságának javítása által közvetett módon segíti a technológiai előrelépéshez szükséges környezet kialakítását.

A fejlesztés egyrészt javítja a versenyképességet és az erőforrás hatékonyságot:

  1. az olcsóbb működés által azonos piaci részesedés mellett is több pénzeszköz áll a rendelkezésünkre, melyet a vállalkozás egyéb fejlesztéseire tudunk fordítani.
  2. vevői oldalon is egyre fontosabb döntési szempont, hogy a szolgáltató cég mennyire környezettudatos a működése terén, ez a szempont valószínűleg egyre erősödni fog a különböző hivatalos tenderek kiírása során (pl.: közbeszerzés), így számunkra is kiemelt jelentőségű, hogy meg tudjuk mutatni az ügyfeleinknek, hogy cégünk igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy környezeti terhelését csökkentse.

Vállalkozásunk jelenege rendelkezik szabad pénzügyi forrással, melyet a támogatással kiegészítve, bízva a jövőbeni sikeres működésben, a telephelyünk fejlesztésére tudunk fordítani.

A projekt számszerűsíthető eredményei:
A megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség (GJ/év): 170,48
A megújuló energia-termelés további kapacitása – (kW): 43,05
A vállalkozások épületeinek éves elsődleges energia-fogyasztásának csökkenése (kWh/év):0
Az üvegházhatású gázok becsült éves csökkenése (CO2 egyenérték (t)): 35,63
Energiahatékonysági fejlesztések által elért primer energia felhasználás csökkenés (GJ/év):255,72
a projekt befejezési dátuma: 2022.12. 01.
projekt azonosító száma: GINOP-4.1.4-19-2020-03239